Leven en werken aan boord van een schip geneert verschillende soorten afval. Denk bijvoorbeeld aan afvalolie van de motor of bilgewater (olie-watermengsel in de machinekamer), maar ook papier- , PMD, glas- en restafval. Voor een duurzame en efficiënte inzameling van deze scheepsafvalstoffen heeft De Vlaamse Waterweg verschillende mogelijkheden voorzien. Hieronder even de mogelijkheden:
Bilgeboot
De bilgeboot oproepen kan onder volgende voorwaarden:
Bilgewater (olie-watermengsel in de machinekamer) en overig olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval van binnenschepen wordt binnen het havengebied van North Sea Port Flanders en de Ringvaart om Gent per schip ingezameld.
In ruil voor de betaling van de verwijderingsbijdrage (CDNI – Deel A) kan elke schipper gratis gebruik maken van de bilgeboot in Gent. Bij afgifte van het olie- en vethoudend afval dient de Eco-kaart en olie-afgifteboekje voorgelegd te worden.
OPGELET: Bilgewater dat verontreinigd is met koelvloeistof, oplosmiddelen of chemicaliën bemoeilijkt de verwerking van het oliehoudende water en kan enkel afgegeven worden tegen betaling.
Vacuümwagen beperkt inzetbaar*
Een vacuümwagen oproepen kan op volgende wijze:
* OPGELET: Enkel voor schepen die niet of nauwelijks een haven aanlopen, wordt in de mogelijkheid voorzien om zich via een vacuümwagen van bilgewater en overig olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval te ontdoen.
Een vacuümwagen is echter beperkt inzetbaar. Een inzameling kan slechts ingepland worden bij een minimale afgifte van 500l. vloeibare fractie (bilgewater en afvalolie). Uiteraard moet de ECO-kaart en het olieafgifteboekje voorgelegd worden.
In beperkte mate kan bijkomend ook vast olie- en vethoudend afval (poetsdoeken, oliefilters, vaten en verpakkingsmateriaal van olie of vet, afvalvet) afgegeven worden.
Recyclageparken voor de Binnenvaart
Langs de Vlaamse waterwegen zijn er twee vaste recyclageparken waar binnenschippers hun scheepsbedrijfsafval kunnen afgeven. Ham en Evergem. Naast de reguliere huishoudelijke afvalstromen kan je op deze parken ook terecht met andere gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen waaronder ook olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval (uitgezonderd Bilgewater!).
Uiteraard moet de ECO-kaart voorgelegd worden en bij afgifte van oliehoudend afval, ook het olieafgifteboekje.
OPGELET: De inzameling van het overige scheepsbedrijfsafval (niet-oliehoudend) zit niet vervat in de verwijderingsbijdrage. Hiervoor kan een kost aangerekend worden aan de schipper/gebruiker/eigenaar van het binnenvaartuig. Deze stromen zijn aangeduid met “€”, alle andere afvalstromen kunnen gratis afgegeven worden.
Milieustraatjes
Ter hoogte van sommige sluizen en wachtplaatsen werden één of meerder afvalcontainers geplaatst waar de binnenvaart en pleziervaart zich van afval kan ontdoen. Het betreft hier een selectieve inzameling van 4 goed gekende fracties van het overig scheepsbedrijfsafval: restafval, glas, PMD, papier en karton. Andere afvalstromen kunnen niet afgegeven worden op deze locaties, daarvoor kan je terecht in onze 2 recyclageparken.
OPGELET: Een beperkt aantal afvalstoffen zijn aangeduid met “€”, daarvoor kan een kost worden aangerekend, alle andere afvalstromen kunnen gratis afgegeven worden.
Lees meer...