Traagvaart

Vanop het water ontdek je een verrassend ander Vlaanderen. Langs rivieren en kanalen schuift het steeds wisselende landschap voorbij, met talrijke natuurgebieden, recreatiedomeinen, historische steden en gezellige dorpjes. En natuurlijk zijn er ook uitgestippelde wandel- en fietsroutes die aansluiten op de jaagpaden langs de waterwegen. Zo wordt varen langs Vlaamse waterwegen een onvergetelijke ontdekkingsreis.

 

Nieuwe vormen van traagvarende gemotoriseerde schepen

De ontwikkeling van nieuwe vormen van waterrecreatie staat niet stil. Zo worden ook nieuwe soorten traagvarende gemotoriseerde schepen ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn gemotoriseerde bellyboats en watersport waarbij men aan lage snelheid op een gemotoriseerde plank staat, zit of ligt (bijv. e-suppen).

De scheepvaartreglementering is ook voor dergelijke nieuwe vormen van traagvarende motorschepen van toepassing. Een aandachtspunt hierbij is de reglementering omtrent schutten (ofwel het doorvaren van een sluis). Het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (APSB), art. 6.28 zegt: "b) moet tijdens de bediening en totdat het uitvaren wordt toegestaan een schip, een drijvend voorwerp of een drijvende inrichting, zowel aan de voor als achtersteven zodanig zijn gemeerd en moet zijn meerkabels zodanig vieren of doorhalen, dat het de andere schepen, drijvende voorwerpen of drijvende inrichtingen niet beschadigt;". Indien aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, mag een schip niet geschut worden. De scheepvaartbegeleider heeft in het kader van de veiligheid de eindbeslissing over het al dan niet toelaten tot de sluis.

Het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren stelt daarnaast in artikel 1.06: ‘De lengte, de breedte, de diepgang, de hoogte, de snelheid en de manoeuvreerbaarheid van een schip, een samenstel of een drijvend voorwerp moet derwijze zijn dat de scheepvaart niet in gevaar komt’. Dit betekent dat het vaartuig voldoende snelheid en manoeuvreerbaarheid moet hebben, zodat de veiligheid van de recreant en die van de andere gebruikers van de waterweg (zoals o.a. de beroepsvaart en de gemotoriseerde pleziervaart) niet in het gedrang komt.

 

Vaarlussen

 

Langs Vlaamse Kunststeden

Bijna nergens ter wereld vind je zoveel variatie op zo’n beperkte oppervlakte als in Vlaanderen. Het bruisende stadsleven, de kabbelende rust van het water, het nautisch erfgoed, natuurgebieden, de middeleeuwse stadskernen... Tijdens deze 450 kilometer lange vaarlus ontdek je het allemaal. Een absolute aanrader voor beginnende en doorgewinterde pleziervaarders!

De Vlaamse Waterweg Vaarlus Vlaamse kunststeden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route en vaaruren 
  • De Vlaamse Waterweg foto Brugse ReienAntwerpen » Gent: Beneden-Zeeschelde, Boven-Zeeschelde, Ringvaart, Boven-Schelde, sluis E3, Muinkschelde, Ketelvaart, of via keersluis K2 en Leie naar Jachthaven Centrum Gent (wandelafstand tot centrum 7 min.). Alternatief: Via Brusselsepoortsluis, Visserijvaart naar Portus Ganda (wandelafstand tot centrum 7 min.), ± 5.40 vaaruren. 
  • Gent » Brugge: Via de Leie en keersluis K2, Ringvaart, Kanaal Gent-Oostende tot in Brugge. Jachthaven VVW Flandria (op Kanaal Gent-Oostende vanuit Gent voor SintKatelijnebrug links - wandelafstand tot centrum 15 min.) of passantenhaven Coupure (onderdoor ophaalbrug - VHF 18 – wandelafstand tot centrum 8 min.), ± 4.30 vaaruren. 
  • Brugge » Deinze » Kortrijk: Kanaal Gent-Oostende terug tot aan de sluis van Schipdonk, Afleidingskanaal van de Leie, Deinze (jachthaven aan Brielmeersen), Leie tot Kortrijk (jachthaven en ligplaats op aftakking Leie), ± 8 vaaruren. Alternatief: Brugge » Gent » Ringvaart tot Keersluis K2 » Toeristische Leie naar Deinze » Kortrijk, ook ± 8 vaaruren. 
  • Kortrijk » Oudenaarde » Gent: Kanaal Bossuit-Kortrijk, Boven-Schelde, Oudenaarde (jachthaven op Oude Scheldearm), Ringvaart, Gent, ± 8 vaaruren. Alternatief: Aansluiting naar Frankrijk zie “Toeren door Noord-Frankrijk” p. 24, waarna men terug op de huidige lus kan aansluiten. Of men kan ook de verbinding maken met de lus “Parels van de Kempen” via de lus “Trip langs Waalse toppers“ en zo een rondje België maken. 
  • Gent » Dendermonde » Mechelen: Terug via de Boven-Zeeschelde tot Wintam, Rupel, Beneden-Dijle tot Mechelen (jachthaven aan Keerdok en ligplaatsen aan Colomabrug, wandelafstand tot centrum 10 min. En aan Colomabrug, wandelafstand tot centrum 15 min.), ± 4.30 vaaruren tot Wintam, eventueel overnachting, dan nog ± 3 vaaruren tot Mechelen. 
  • Mechelen » Leuven » Antwerpen: Kanaal Leuven-Dijle verder tot Leuven (jachthaven aan Vaartkom), Rupel, Boven- & Beneden-Zee-schelde, Antwerpen (jachthavens Willemdok en Linkeroever), ± 5.30 vaaruren tot Leuven, Leuven - Zennegat ± 7 vaaruren, Zennegat-Antwerpen ± 2.30 vaaruren. 
  • Antwerpen » Hasselt: Albertkanaal, ± 10 vaaruren. 
  • Optioneel:
    • Dendermonde » Aalst » Geraardsbergen (45 km) ± 8,5 vaaruren. Hier kan men dan weer aansluiten op de lus “Langs Waalse Toppers“.
    • Ooigem » Roeselare: (17 km) ± 2,5 vaaruren.
    • Viersel » Lier: (15 km) ± 2 vaaruren.

 

Parels van de Kempen

De Kempen behoren tot de mooiste streken van Vlaanderen. Deze vaarroute brengt je langs enkele authentieke pareltjes waar geschiedenis en natuur harmonieus samengaan. De meeste kanalen zijn heel rustig en lopen grotendeels door natuurgebieden. Alleen de trajecten langs het Albertkanaal zijn minder aangenaam door de drukke beroepsvaart. Wel kun je er op relatief korte tijd een grote afstand overbruggen. Deze lus is ongeveer 245 km lang.

De Vlaamse Waterweg Vaarlus Kempen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route en vaaruren

De Vlaamse Waterweg foto jachthaven Turnhout brug 2

  • Antwerpen » Schoten: Albertkanaal, Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, ± 2.30 vaaruren.
  • Schoten » Turnhout: Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, ± 8 vaaruren.
  • Turnhout » Dessel: Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, ± 3 vaaruren.
  • Dessel » Bocholt: Kanaal Bocholt-Herentals, ± 5 vaaruren.
  • Bocholt » Maasmechelen: Zuid-Willemsvaart, ± 4.30 vaaruren.
  • Maasmechelen » Lanaken » Hasselt: Zuid-Willemsvaart, Kanaal Briegden-Neerharen, Albertkanaal, ± 5.30 vaaruren.
  • Hasselt » Antwerpen: Albertkanaal, ± 10 vaaruren.
  • Alternatief vanaf Dessel (± 263 km): Via kanaal Dessel-Kwaadmechelen en Albertkanaal naar Hasselt en verder tot Lanaken; dan Kanaal Briegden-Neerharen, Zuid-Willemsvaart, Kanaal Bocholt-Herentals, Albertkanaal - terug naar Antwerpen, ± 28.30 vaaruren.
  • Optioneel (30km): naar Leopoldsburg via het Kanaal naar Beverlo, ± 2.30 vaaruren.

Vanuit Antwerpen kun je eventueel aansluiten op de route ‘Langs Vlaamse kunststeden’. Ook kun je vanuit Lanaken (via het Albertkanaal, de Maas, de BenedenSamber, het Kanaal Brussel-Charleroi, het Centrumkanaal, het Kanaal Nimy-BlatonPéronnes en de Boven-Schelde – zie vaarlus ‘Trip langs Waalse Toppers’) naar Bossuit varen en vanaf daar de vaarlus ‘Langs Vlaamse kunststeden’ volgen.

 

Onthaasten in de Westhoek

Charmante dorpjes en het rustgevende polderlandschap maken van de Westhoek de ideale plek voor een ontspannende uitstap op het water. Langs deze 163 km lange route kom je heel wat historische monumenten en gebouwen tegen. Sommige roepen de sfeer van de middeleeuwen op, andere vertellen boeiende verhalen over ‘den grooten oorlog’.

De Vlaamse Waterweg Vaarlus Westhoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route en vaaruren 
  • Oostende of Brugge » Nieuwpoort » Diksmuide: Kanaal Gent-Brugge-Oostende, Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, Verbindingskanaal, IJzer, ± 7.30 vaaruren. 
  • Diksmuide » Ieper » Fintele » Veurne: IJzer, Kanaal Ieper-IJzer (Kanaal van de Ieperlee), Lokanaal, ± 11 vaaruren. 
  • Veurne » Nieuwpoort: Kanaal Nieuwpoort-Duinkerken, ± 1.15 vaaruren. 
  • Nieuwpoort » Brugge of Oostende: Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, Kanaal GentBrugge-Oostende, ± 5.30 vaaruren. 
  • Optioneel: Veurne » Adinkerke (16 km) en dan Adinkerke » Nieuwpoort, ± 2.30 vaaruren.

 

Varen met staande mast

Ook met een zeiljacht met staande mast kun je op de Belgische binnenwateren varen. Je raakt zonder probleem heen en terug tot in Brussel (94 km), Brugge (24 km), Gent (70 km) en zelfs voorbij Antwerpen tot in Baasrode (76 km).

De Vlaamse Waterweg Vaarlus Staandemastroute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route en vaaruren 
  • Tot Temse – eventueel Baasrode: Van Antwerpen via de Beneden-Zeeschelde en Boven-Zeeschelde. Aanleg- en overnachtingsplaatsen in Steendorp, Temse, Driegoten, Sint-Amands, of Baasrode. Vaaruren: ± 1.45 tot Temse en 2.45 tot Baasrode. 
  • Tot Brugge: Via het Boudewijnkanaal. Aanleg- en overnachtingsplaatsen in de Brugse jachtclub op het Boudewijnkanaal, ± 1.30 vaaruren. 
  • Tot Gent: Via het Kanaal Gent-Terneuzen. Aanleg- en overnachtingsplaatsen in de jachthaven van Langerbrugge of in de Voorhaven van Gent, ± 3 vaaruren. 
  • Tot Brussel: Van Antwerpen via de Beneden-Zeeschelde, de Boven-Zeeschelde en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Aanleg- en overnachtingsplaatsen in Klein-Willebroek, Grimbergen, Brussel Royal Yacht Club, ± 5 vaaruren.

 

De Willemsroute

De Vlaamse Waterweg foto De Willemsroute

De Willemsroute biedt een alternatief voor de recreatievaart om van Maasbracht of ’s Hertogenbosch naar Maastricht en terug te varen, via de Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Wessem-Nederweert. Voor de recreant is het een erg mooie route in rustig vaarwater, via vele historische dorpjes en mooie natuurgebieden in Nederlands en Belgisch Limburg.

De Vlaamse Waterweg Vaarlus De Willemsroute

 

 

 

 

 

Route en vaaruren 
  • Wessem - Ophoven – Maaseik (Ohé en Laak): Gemeenschappelijk Maas, ± 2.30 vaaruren. 
  • Maasbracht (Wessem) » Bocholt: Kanaal Wessem-Nederweert, Zuid-Willemsvaart, ± 5 vaaruren. 
  • Bocholt » Maasmechelen: Zuid-Willemsvaart, ± 4.30 vaaruren. 
  • Maasmechelen » Maastricht: Zuid-Willemsvaart, ± 2 vaaruren. 
  • Optioneel: Een aanrader is een bijkomend uitstapje langs de niet-gekanaliseerde Maas die de grens vormt tussen Nederland en België, waar men kan genieten van de prachtige natuur en de faciliteiten van de erlangs gelegen jachthavens met hun recreatieve mogelijkheden. ± 2.30 vaaruren. 

 

 

Kust, kanalen en Schelde: dé combinatielus

 

Waarom niet genieten van zee én binnenwateren? Wij stelden een vaarlus samen die je vanuit de kustjachthavens van Blankenberge, Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort via de binnenwateren langs Brugge, Gent, Antwerpen en de maritieme binnenwateren terug naar de zee brengt.

De Vlaamse Waterweg Vaarlus Combinatielus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route en vaaruren 
  • Blankenberge » Brugge: Noordzee, Zeebrugge, Boudewijnkanaal, aansluiten op lus Kunststeden, ± 3 vaaruren. Max. toegelaten diepgang (d): 7,20 m; vrije hoogte (h): 47,00 m. 
  • Oostende » Brugge: Oostende, Kanaal Gent-Oostende, aansluiten op lus Kunststeden, ± 5 vaaruren. d:2,50 m; h: 5,50 m. 
  • Nieuwpoort » Brugge: IJzermonding, sluizencomplex de Ganzepoot, aansluiten op lus Westhoek, Kanaal Plassendale - Nieuwpoort, Kanaal Gent - Oostende, aansluiten op lus Kunststeden, ± 6.15 vaaruren. d: 2,00 m; h: 5,10 m, IJzermonding: bij gemiddeld hoogwater 4,50m. 
  • Brugge » Gent: Kanaal Gent-Oostende, Ringvaart, Leie of Boven-Schelde, ± 4,30 vaaruren. d: 2,50 m; h: 7 m. 
  • Gent » Antwerpen: Leie, Boven - Schelde, Ringvaart, Boven-Zeeschelde, BenedenZeeschelde, ± 5,40 vaaruren. d: tijgebonden maximaal 2,50 m; h: 6,00 m.
  • Antwerpen » Vlissingen/Breskens: Beneden-Zeeschelde, Westerschelde, Noordzee, ± 13.30 vaaruren. d: nevenvaarwater tijgebonden maar maximaal 2,50 m; h: zeevaart. 
  • Optioneel: In Hansweert via het “Kanaal door Zuid-Beveland” naar Wemeldinge, (± 11 km) ± 3 vaaruren. d: 6,75 m; h: staande mastroute. In Vlissingen via het “Kanaal door Walcheren” naar Middelburg, Veerse Meer, e.a. (± 20 km) ± 4.30 vaaruren. d: 3,75 m; h: staande mastroute. Vertrekkend vanuit/aansluitend op de lus Westhoek en Kunststeden. Voor zeegaande jachten via de binnenwateren, de Beneden-Zeeschelde, en de Westerschelde terug naar zee. 
Lees meer...

Inspiratie en tips

Er valt zoveel te beleven naast onze mooie waterwegen. Krijg hier inspiratie en tips om Vlaanderen te verkennen.  Lees meer...