Opmaak van een vaarvergunning: Hoe gaan we te werk?
Een vaarvergunning wordt opgemaakt voor een exact traject. Daarom worden de gegevens die we over je reis ontvangen, losgelaten op de reisplanner van EuRIS.
Samen met de opgegeven locaties en vertrek- of aankomsttijden uit je reismelding, wordt rekening gehouden met alle actuele afmetingen van je schip of konvooi, met de maximaal toegelaten afmetingen van alle sluizen, bruggen en vaarwegen op het netwerk, maar ook met bedieningstijden van kunstwerken en mogelijke NtS-berichten die van kracht zijn. Indien meer dan één traject voor je reis berekend kan worden, gaan we uit van het traject dat het snelst kan afgelegd worden. Deze voorspelling is niet feilloos, maar doorgaans wel logisch.
Het traject dat zo wordt ingeschat, vormt de basis van je vaarvergunning. Hierop baseren we ons om te berekenen welke vaarrechten worden aangerekend, en wordt een voorspelling van je passages langs kunstwerken gedaan. Hierdoor kan de planning aan sluizen of bruggen zo vlot mogelijk verlopen.
Ook voor de veiligheid (passagiers en/of bemanningsleden aan boord, gevaarlijke lading,...) is het noodzakelijk steeds de juiste en volledige informatie over je reis aan te leveren. Hierop geldt voor alle beroepsvaart in Vlaanderen een wettelijke verplichting[1], ook bij leegvaart en trajecten zonder sluispassage.
Voor alle reismeldingen die De Vlaamse Waterweg ontvangt, wordt een bevestiging per e-mail verzonden. Sinds mei 2025 doen we dit ook wanneer niet automatisch een vaarvergunning kan afgeleverd worden. Ontving je helemaal géén bevestiging? Dan liep er iets grondig mis bij keuze eerste meldpunt, routebepaling, gemelde reisperiode of met je e-mail/contactgegevens. Overloop zorgvuldig alle tips hieronder, en probeer je reis opnieuw aan te melden.
Lees meer...