De bevaarbare binnenwateren van Vlaanderen zijn er niet alleen voor de beroeps- en gemotoriseerde pleziervaart. Ook peddelsporters die te water gaan met een door spierkracht voortbewogen schip zoals een kajak of sup zijn meer dan welkom. Wel zijn er enkele belangrijke veiligheidsvoorwaarden waarmee peddelsporters rekening moeten houden.
7 gouden regels voor peddelsporters
- De scheepvaart heeft altijd voorrang.
- Blijf aan stuurboord wal (rechts).
- Draag een wit licht als het donker of mistig is.
- Hou rekening met de dode hoek van schepen.
- Kruis de waterweg loodrecht en snel.
- Draag bij voorkeur opvallende kledij.
- Draag een zwem- of reddingsvest.
Veiligheid voor iedereen is een absolute prioriteit. En dat begint bij de kennis van de geldende reglementering en vaarregels. Vind hier het overzicht van alle geldende reglementering op de Vlaamse waterwegen.
Kom hoffelijk uit de (dode) hoek
Door de scheepvaart altijd voorrang te geven, vermijd je al veel gevaarlijke situaties. Houd in je door spierkracht voortbewogen schip daarom altijd stuurboord wal (rechts) aan. Geef de scheepvaart de nodige ruimte en houd hierbij rekening met de dode hoek. Grote schepen én alle lege schepen hebben een dode hoek, waardoor ze een beperkt zicht hebben vanuit de stuurhut op wat zich voor, naast of achter het schip afspeelt. Ze reageren trager en kunnen dus ook niet zomaar stoppen of uitwijken voor een peddelsporter zoals jij. Hoffelijkheid is dé gouden regel op de waterwegen, net zoals op de weg!
Goed voornemen? Goede gewoonte!
Rekening houden met de regels is dus een must wanneer je je in een kano, kajak of sup bevindt. Kruis de waterweg daarom altijd loodrecht en doe dit zo snel mogelijk, want hoe langer je in de vaargeul zit, hoe kwetsbaarder je bent als peddelsporter. Bij valavond of op mistige dagen is het dragen van een wit licht bovendien verplicht. Je zichtbaarheid nog verder verhogen, doe je door opvallende kledij te dragen. Maak er niet alleen een goed voornemen, maar ook een goede gewoonte van.
Vergeet je zwem- of reddingsvest niet!
Een zwemvest helpt je met drijven en wordt vooral gebruikt door actieve watersporters. Een reddingsvest is gemaakt om je te redden: het draait je altijd op je rug met je gezicht omhoog indien je in het water belandt. Wanneer je een peddelsport uitoefent, doe je een vest aan. Een vest kan namelijk je leven redden.
TIPS VOOR EEN GOED EN VEILIG GEBRUIK VAN JE VEST:
- Draag altijd je vest (het louter bijhebben “voor in geval dat” is niet genoeg).
- Een goed motto is ‘Op het water, vest aan’!
- Zorg ervoor dat je vest niet te groot of te klein is. Een vest is een persoonlijk item – best schrijf je er je naam in.
- Draag je vest over je jas, niet eronder.
- Maak de ceintuur en alle sluitingen stevig vast. Vergeet ook de kruisbanden niet: deze voorkomen dat de vest over je hoofd uitschiet als je in het water belandt (of
als je aan het vest terug aan boord wordt getrokken).
- Win advies in voor de juiste keuze van een vest. Relevant hiervoor zijn o.a. het type watersport dat je beoefent (en de gewenste bewegingsvrijheid) en op wat voor soort wateren je je begeeft, is het vest bestemd voor een kind of een volwassene, het benodigde drijfvermogen en draaikracht (de capaciteit). Denk ook goed na over de keuze voor een nieuw of tweedehands vest. En vergeet niet om je vest regelmatig te onderhouden en controleren.
Test je kennis en herhaal indien nodig!
Verbodstekens
Gebodstekens
Aanwijzingstekens
Geluidseinen
Volgende seinen kunnen door beroeps- en pleziervaartuigen worden gebruikt.
Optische tekens
De algemene lichtvoering bestaat uit vier navigatielichten: het heklicht, het toplicht, stuurboordlicht en bakboordlicht. Deze zijn enkel zichtbaar vanuit bepaalde sectoren. Dankzij de diverse combinaties kan je bepalen welke richting een schip vaart ten opzichte van je eigen schip.
Wat en waar?
- Waar mag ik aan peddelsport doen?
- Wat heb ik nodig?
- Welke bijkomende voorwaarden zijn er voor SUP?
- Waar vind ik de mooiste peddelroutes?
- Waar kan ik in- en uitstappen?
- Mag ik door een sluis varen en worden de beweegbare bruggen voor mij bediend?
- Mag ik door of in snelvaartzones peddelen?
Je leest er alles over op deze pagina.
Lees meer...